Barnen i centrum på (H)jordgubbens dag

Sommarens stora happening för jordgubbsälskare är Jordgubbens dag den 1 juli! Planeringen är nu i full gång hos jordgubbsodlare och andra aktörer runt om i landet. På Munkebo gård utanför Hjo firar de Hjordgubbens dag och satsar speciellt på barnen.24 maj 2017

Tramptraktorrace, halmhoppning, ponnyridning, ansiktsmålning och fågelholkstillverkning är en del av roligheterna som planeras vid sidan av jordgubbsfälten. Familjen Indebetou, som äger gården, får hjälp av både enskilda personer och av organisationer för att allt ska fungera. Att barnen ska vara i centrum på Hjordgubbens dag är självklart för Malin Indebetou, som håller i alla trådar.

Malin Indebetou med äldste sonen.

– Jag brinner för att visa barnen var maten kommer ifrån, att den inte bara är något man hämtar i affären. Så när vi ska hylla den svenska jordgubben vill jag ta chansen att göra det tillsammans med traktens barn här på vår gård.

 

Malin berättar att det annars är viljan att ge något tillbaka till kunderna som ligger bakom att de satsar så pass stort på Hjordgubbens dag. Eventet ger henne möjlighet att möta sina kunder på ett annat sätt än annars och att odla den personliga kontakten.

Tredje året
På Munkebo gård blir det nu tredje året med Hjordgubbens dag och de ser fram emot många besökare. Självklart kommer det att finnas jordgubbar, både färdigplockade och att plocka själv, hoppas Malin – men som alltid är det delvis vädret som styr. Det kommer också att finnas både grillat och fika för den som blir hungrig.

– Vi har öppet mellan klockan tio och två, så då är det många som tycker det sitter fint med lunch.

Jordgubbens dag firas alltid lördagen efter midsommar, i år är det den 1 juli. Det finns inget färdigt koncept för hur ett Jordgubbens dags-firande ska gå till, så variationerna på temat är lika många som arrangörerna. Det enda som säkert gäller är att på bästa sätt glädjas åt och njuta av svenska jordgubbar. Håll utkik efter aktiviteter i din egen region!