Hallå där Mikael Svensson, odlingsansvarig hos Hans Torstensson i Ullstorp AB!



17 maj 2017

Ni hade fältvandring för odlare på era jordgubbsfält i Önnestad* häromdagen. Vad innebär det?
Vi tittar på ett fält och diskuterar olika aktuella frågor. Det är alltid trevligt att träffa kollegor och framför allt är det väldigt lärorikt. Alla delar med sig av sina erfarenheter och man får nya idéer. Vi är ju kollegor som arbetar mot samma mål – att ge konsumenterna svenska bär av högsta klass.

Hur många var ni?
Vi var cirka 60 personer varav ungefär hälften odlare, de flesta från Skåne. De andra var leverantörer, rådgivare och andra med anknytning till svensk bärodling. Vi hade en trevlig och intressant dag, men det var kallt som tusan. Kaffet var ett uppskattat inslag!

Vilka var de mest intressanta frågorna ni diskuterade?
Så här på vårkanten blir det diskussioner om hur frosten har tagit på blommorna. Planttyper och plantavstånd diskuterar vi alltid vid fältvandringar. Även sorter kom upp, och där har ju odlare precis som andra olika meningar om vilka sorter som är godast. Vi diskuterade också hur vi bäst kan arbeta för att undvika sjukdomsangrepp på plantorna.

Hur bedömer du läget i era jordgubbsfält just nu?
Det är något senare än andra år, men får vi bara värme kommer det att hända mycket på kort tid. I övrigt ser det bra ut och vi har inga större vinterskador.

Vad har det kalla majvädret betytt för odlingen?
Vi har haft mer jobb med att täcka av och på fälten. Täckning med fiberduk är ju bra vid kyla men när temperaturen stiger måste vi täcka av för att det inte ska bli för fuktigt. Att undvika hög luftfuktighet under väven är viktigt för att hålla plantorna friska.

Blir det då några jordgubbar till midsommar från era fält?
Ja det är klart att det blir! Hos oss har vi alltid jordgubbar till midsommar.

*Önnestad ligger i Skåne mellan Hässleholm och Kristianstad.

Samling på gårdsplan innan vandringen i fält.