Holger odlar jordgubbar vid polcirkeln

I byn Rödupp i Överkalix kommun finns Sveriges – och kanske världens – nordligaste yrkesmässiga bärodling. Med 27 dygn av midnattssol utvecklar jordgubbar och svarta vinbär smaker som bären söderifrån inte kommer i närheten av.25 juli 2017

Tack vare långa, ljusa dagar och svala nätter blir bär som odlats långt norrut mer smakrika och söta än de som kommer söderifrån. Därför är svenska bär godare än importerade, och godast av alla är de som odlats i de norra delarna av landet. Längst norrut av alla svenska bärodlare finns Holger Henriksson och hans familj med företaget Polcirkelbär. De odlar jordgubbar och svarta vinbär intill Kalixälven, tre kilometer söder om polcirkeln. Vi ringde upp Holger för att höra hur det är att odla jordgubbar under midnattssol:

Holger Henriksson

Hur många timmar dag har ni just nu?
– Vi har 27 dygn med midnattssol, men nu går solen ner under horisonten en stund. Det är dock högst en timme och mörkt blir det aldrig.

Hur går det med jordgubbarna i år?
– De är tre veckor senare än normalt, tyvärr. Vi har haft kallt och blåsigt, temperaturen har legat på runt tio grader under nästan två veckor och med regn nästan varje dag. Då står utvecklingen still. Men nu har vi fått sol och suget efter våra jordgubbar är stort, så vi ser fram emot att komma igång ordentligt.

Vilka sorter odlar ni?
– Polka har vi kört med mycket men vi har gått över mer och mer till Rumba och Flair, och även Sonata.

Hur odlar ni?
– Vi odlar i tunnel och på friland. Allt står på plastlist och med droppslang. Vattnet kommer från Kalixälven.

Vad är speciellt med att odla så långt norrut som ni gör?
– Vi kommer igång senare än odlare söderut men normalt är skillnaden inte så stor som man kan tro. Vi brukar komma igång att plocka i tunnlarna runt midsommar och på friland första veckan i juli.

Hur säljer ni era jordgubbar?
– Vi har både färdigplockade bär och självplock och säljer allt hemma på gården. Kunderna kommer från regionen, men även från Nordnorge och från kusten. Och så har vi de som stannar till när de passerar. Vi ligger bra till nära en stor väg med mycket trafik till Norge.

Är det sant att jordgubbar som växer längre norrut smakar bättre?
– Ja! Det går inte att beskriva hur stor skillnad det är. Med midnattssol och svala nätter blir våra jordgubbar mycket godare än bär från södra Sverige. De som smakat våra vill inte ha något annat.