Nyheter om svenskodlade bär och svenska bärodlare

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss på berit@haggren.eu


Säsongen för svenska hallon börjar nu!

Säsongen för svenska hallon börjar nu!

4 juli 2017

En av sommarens främsta delikatesser har börjat mogna. Under juli, augusti och september kommer det att finnas gott om söta, svenska hallon. Både godare och bättre för hälsan än det mesta.

Att bär hjälper oss till ett friskt liv, och att vi bör äta bär regelbundet och i betydligt större mängder än vad vi gör idag, vet nog de flesta vid det här laget. Bär är rika på vitaminer, mineraler och fibrer, men också på många bioaktiva ämnen som hjälper oss att hålla oss friska. Hallon är bland annat rika på fenoler, en sorts antioxidanter som visat sig ha skyddande effekt mot många sjukdomar, inte minst hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

– Hallon är verkligen både gott och nyttigt. Därför är det särskilt roligt att se att så många barn gärna frossar i hallon – ett suveränt sätt att få i sig viktiga näringsämnen, säger Jonas Sibbesson från odlingsföretaget Bröderna Sibbesson.

Positiv trend för självplock
Att allt fler vill plocka sina egna hallon har uppmärksammats av odlarna. Många har därför öppnat upp för självplock. Det är spännande för både barn och vuxna att besöka en bärodling, och färskare, godare bär än de man plockar själv går knappast att få.

– Att plocka solvarma hallon direkt från buskarna är en upplevelse och en smakmässig sensation som vi unnar alla att få vara med om, säger Anna Biärsjö, Hallongården.

Bästa hallontipsen
• Skölj inte hallonen! De blir mosiga av vattnet, och det finns heller ingen anledning att skölja svenskodlade hallon. Odlingsföretagen och deras plockare följer strikta hygieniska regler för livsmedelshantering.
• Färska hallon mår bäst i kyl, 6-8 grader är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller bären sig fina i upp till en vecka. Men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med hallon som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade.
• Hallon är lätta att frysa. Lägg bären ett och ett på fat eller plåt och sätt in i frysen. När bären är styckfrysta lägger du dem i en burk eller påse och stoppar in i frysen igen. Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som du behöver för stunden.


Välj jordgubbe efter smak – hitta din egen favorit!

Välj jordgubbe efter smak – hitta din egen favorit!

27 juni 2017

En jordgubbe är inte bara en jordgubbe vilken som helst. Sorterna varierar i färg, form, smak och mognadstid. De svenska bärodlarna har ungefär 15 olika jordgubbssorter på sina fält. Just nu är utbudet som störst, så passa på att hitta dina egna favoriter!

Först ut av de svenska jordgubbarna är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Så här efter midsommar har de fått sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. Sist på säsongen, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina. Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve. De blommar hela sommaren och ger skörd från och med nu till ända in i oktober.

Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse. Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.

Njut dem dagsfärska och tempererade
Viktigt för smaken är också att jordgubbarna är nyplockade och att de är rumstempererade. Undvik alltså att köpa bär som inte ser helt fräscha ut. Importerade jordgubbar är plockade 4-5 dagar innan de säljs i våra butiker, vilket ökar de nyplockade svenska gubbarnas överlägsenhet i smak. Tänk även på att plocka ut jordgubbarna ur kylskåpet i god tid innan du ska njuta av dem.

– Jordgubbar bör förvaras kallt men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

Jordgubbssorter att prova
Fråga försäljaren efter sortnamn om det inte står på kartongen!
Rumba: Breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk och maffig med ton av solvarma smultron och honung.
Honeoye: Generöst söta och med mycket bärsmak. Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Medelstora hjärtformade bär med djupt mörkröd färg.
Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frön. Djupt mörkröda bär med mycket smak och fin balans mellan friskhet och sötma.
Korona: Koniska bär med god och mycket söt smak. Lättplockade, men känsliga för hantering och transporter. Odlas därför främst för lokal försäljning och självplock.
Polka: Mörkt röda och ganska fasta, medelstora till stora bär. Mycket fin och söt smak. Odlas för lokal försäljning och självplock.
Sonata: Ljusröda, knubbiga, saftiga och söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.
Salsa: Vackra variationsrika bär med känsla av egen köksträdgård. Varmröda
med smak av aprikos, mylla och mogna körsbär.
Faith: Stora, vackra bär med fin smak.
Florence: Stora, hjärtformade bär, klarröda i färgen. Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.
Malwina: Sen sort med mörka, knubbiga och saftiga bär. Mörkt fruktkött och intensiv smak med frisk syra och mycket sötma.
Charlotte: Mörkröda, koniska, små till medelstora bär. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt.
Favori: Koniska, ljusröda bär. Mycket söt smak och välbalanserad arom.
Furore: Koniska, klarröda och saftiga bär. De har fin, söt smak med balanserad syra.
Sweet Eve: Stora, söta, saftiga och fasta bär.

Fira Jordgubbens dag den 1 juli!
Passa på att njuta av våra fina svenska jordgubbar på lördag när det Jordgubbens dag! Den firas lördagen efter midsommar varje år. Då bjuder jordgubbsodlare och andra bärälskare in till aktiviteter och hyllningar av vårt kanske allra mest älskade bär. Firandet ser olika ut på olika platser, så håll utkik i lokalpress och på Bärfrämjandets webbsida, barframjandet.se, och facebook.
Smaken och klimatet får oss att välja svenska jordgubbar

Smaken och klimatet får oss att välja svenska jordgubbar

12 juni 2017

Svenska jordgubbar är godast och klimatsmartast anser svenska konsumenter. Därför är det viktigt för 81 procent av oss att jordgubbarna vi köper är svenska. Det visar en nyligen genomförd undersökning från Novus.

På frågan om varför de väljer att köpa svenska jordgubbar anger 47 procent av de tillfrågade som främsta skäl att de är godast. För 29 procent är det främsta skälet att de är klimatsmartast.

– Det är glädjande att så många som över 80 procent av svenskarna tycker det är viktigt med svenskproducerade jordgubbar. Vi odlare strävar hela tiden efter att odla så goda och nyttiga jordgubbar som möjligt. Smaken är för många odlare det allra viktigaste, men även hållbarhet och mognadstid är viktiga faktorer, som avgör vilka sorter man väljer att odla, säger Eva Axelsson, ordförande i odlarorganisationen LRF Trädgård/Bär.

När vi väljer tillbehör till jordgubbarna är grädde och glass favoriter, och i sådana kombinationer serveras bären huvudsakligen som dessert. Men 15 procent av svenskarna äter helst sina jordgubbar precis som de är.

Undersökningen om allmänhetens konsumtionsvanor kring jordgubbar genomfördes av Novus i maj 2017 på uppdrag av Bärfrämjandet/Säsongens bästa och Hjärta mjölk.