Nyheter om svenskodlade bär och svenska bärodlare

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss på annika@tidehorn.one


Blåbär och andra hälsobär!

Blåbär och andra hälsobär!

Tid för blåbär och andra hälsobär
I Japan kallas blåbär för "the vision fruit” efter som det innehåller ämnen som hjälper ögat att snabbare anpassa sig till mörker. Men bäret har också visat sig bromsa åldersrelaterade minnesförsämringar. En bit utanför Hjo i Västergötland driver Alexander Tervasmäki Blåbärsgården som är en av de största blåbärsodlingarna i Sverige.
– Blåbärsodling är en starkt växande bransch och det är roligt att vi har ett sådant superbär i odling här, säger han. Alexander är också rådgivare för andra som vill starta blåbärsodling. Han berättar att det finns hundratalet odlingar i landet men att många är ganska små med allt från 100 till 1000 buskar. Hans egen odling har 10 000 buskar av American highbush blueberry, amerikanskt jätteblåbär.
– Normalt ger de tre kilo bär per planta men i Hjotrakten är det inte så varmt så skörden blir ofta lite lägre medan man i Skåne kan skörda fyra till fem kilo på en planta, säger han.
Hur är det med smaken då?
– En del bär smakar mycket, det skiljer både i sötma och syra mellan bären och det finns cirka 15 olika sorter. Reka är den sort som smakar mest likt skogsblåbär enligt mina kunder. Jag har många från trakten som kommer och plockar och det krävs faktiskt att man har en större ort i närheten för att alla bären ska gå åt, säger Alexander.
Den som inte vill ge sig ut i skogen för att plocka bär kan leta upp en odling med lite mer lättplockade bär. Självplocket på Blåbärsgården startar den 24 juli. Här hittar du fler bärodlare i landet.
Förvara blåbär
De stora blåbären har mycket god hållbarhet vid kylförvaring, den bästa temperaturen är vid 4–8 plusgrader.
Odlade blåbär är utmärkta och väldigt smidiga att frysa. Lägg dem bara i en låda med lock utan socker och lägg dem i frysen. De klumpar inte ihop sig som skogsbären utan blir styckfrysta. Det är lätt att plocka fina bär ur lådan i den mängd du önskar. Bären håller också formen efter tining och fungerar även fint till garnering av tårtor.
Mycket bär i säsong
Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet berättar att det finns gott om bär i svenska odlingar nu. Inte minst jordgubbar. Jordgubbssorten Malwina som är stor, vacker och smakrik skördas för fullt och finns också i självplock. Den skördas en bit in i augusti. Det finns även en ökande odling av så kallade remonterande jordgubbar, sorter som blommar om och om igen. De odlas främst i tunnlar och de odlingarna skördar jordgubbar från juni till frosten kommer. De som odlar jordgubbar i växthus sätter stora plantor efter midsommar och börjar skörda först i slutet av augusti. Så alla vi som älskar svenska jordgubbar kan njuta länge än!
Både skörd och självplock av de tidiga hallonen är igång. I mitten av augusti och fram till mitten av september är det tid för hösthallonen, säger Magnus.
Hälsobär
Att bär är hälsokällor har väl knappast undgått någon. Vi får i oss massor av bra näringsämnen på ett lättsamt sätt genom att äta bär.
Våra bär som jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär är ovärdeliga eftersom de stabiliserar blodsockret. Bären är också probiotiska och ger god näring åt de viktiga tarmbakterierna. Vårt välbefinnande styrs mycket från magen och forskning visar att demenssjukdom kan ha koppling till magen.
Man har också sett att det finns ämnen i växter som kan stoppa åldersförändringar i hjärnan, t ex antocyanin som finns i bland annat blåbär. . De vilda bären som är färgstarkare rakt igenom innehåller mer antocyaner än de odlade, dock är de odlade bären mer lättfångade om man hittar en odling i närheten.
Bären är rika på C-vitamin, svarta vinbär är dubbelt så C-vitaminrika som apelsin, som stärker kollagen vilket finns i blodkärlens väggar men även i huden och ger stadga. C-vitaminet har många funktioner i kroppen och hjälper också E-vitaminet att återanvändas. I jordgubbar och hallon finns ellagsyra som ger skydd mot solens UV-strålar och i djurförsök visat sig kunna motverka cancer.
Det positiva med bär är att de är lätta att lägga till i frukostgröten eller muslin. Bären är också perfekta som mellanmål eller dessert och det kan vara lättare att få barn att äta sallad om man blandar i bär. En smoothie med blåbär är fantastiskt gott och kan göras på din favoritmjölk.


Nu stundar jordgubbsskörden!

Nu stundar jordgubbsskörden!

De långa ljusa dagarna och svala nätter, som vi har här i Norden, ger sötma och fin smak åt jordgubbarna som redan har skördats i växthus och odlingstunnlar. Nu väntar rikliga skördar när frilandsbären mognar, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet.
Det har varit oroliga frostnätter med minus fem grader men de bären som odlas i tunnlar har klarat sig bra eftersom plast och fiberduk värmer lite. Skörden av jordgubbar i odlingstunnlar och växthus har pågått i några veckor.
– Nu mognar bären också i snabb takt på friland i södra Sverige och då väntas större skördar. Redan till Nationaldagen kan många äta svenska jordgubbar. I år har blomningen varit betydligt mera utdragen eftersom vi har haft kyliga nätter. Då blir skörden mera utspridd i tid och stämmer bättre med den planerade produktionen.
Till skillnad från förra årets jordgubbsbrist på grund av värmeböljan i maj hoppas vi på en jämnare tillgång under säsongen, säger Magnus Engstedt. Han berättar att det i Sverige finns cirka 2 500 hektar frilandsodling av jordgubbar varav ungefär 100 av dem är tunnelodling.
– Det är en positiv utveckling med nya moderna odlingstekninker som förlänger säsongen för svenskodlat och den stora fördelen med svenska bär är att de är plockade idag eller i går. De har fått växa färdigt på plantan och därmed utvecklat den fina smaken. De tidiga jordgubbssorterna som skördas först är Honeoye, Rumba och Flair. Visst är det skillnad i smak mellan olika sorter men odlingsplatsen spelar stor roll, säger han.

Tidiga jordgubbssorter
Honeoye
är en av de vanligaste jordgubbssorterna som mognar tidigt på säsongen. Det har generös sötma och mycket bärsmak. Honeoye mognar tidigt i juni och finns över midsommar.
Rumba
är också ett bär som mognar tidigt Sorten har en härlig friskhet och välbalanserad sötma i smaken.
Flair
Har ett spänstigt fruktkött och smakar mycket. Det har fin balans mellan friskhet och sötma.

Jordgubbar är färskvara
* Skölj jordgubbarna varsamt så de inte skadas av vattenstrålen.
* Låt jordgubbarna stå framme om de ska ätas inom de närmaste timmarna, annars ställ in dem i kylen så håller de till nästa dag.

Ät och njut
* De första jordgubbarna äter vi helst naturella. Lägg några jordgubbar i frukostfilen eller smoothien.

* Den enklaste desserten är en skål jordgubbar med kall mjölk. Låt var och en snoppa sina egna jordgubbar vid bordet.

* Jordgubbar passar fint i en sallad som serveras till grillat av olika slag.

Hälsobär
Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan, särskilt olika polyfenoler, antocyaniner och ellagsyra. Jordgubbar är också mycket C-vitaminrika och innehåller mycket folat som är ett värdefullt B-vitamin.

Fira Jordgubbens dag den 29 juni
Då bjuder jordgubbsodlare in till aktiviteter och hyllningar av våra älskade bär. Håll utkik i lokalpress, på Bärfrämjandet på facebook och på barframjandet.se.
Svenska bär på gång

Svenska bär på gång

Dröm om svenska jordgubbar! De allra första skördas redan i växthus. Frilandsjordgubbarna som det odlas mer av får vi vänta lite till på. Skörden beror mycket på hur vädret blir. En hel del jordgubbar odlas ute på fält i tunnlar för att säsongen ska kunna förlängas och det blir säkrare skördar. Först framåt juni brukar bären som växer helt på friland bli skördeklara.
När jordgubbens dag infaller, den 29 juni veckan efter midsommar hoppas vi förstås på ett överflöd av bär.


Svenska bär är toppen för tarmen

Svenska bär är toppen för tarmen

3 juli 2018

Sambandet mellan en välmående tarm och såväl fysisk som psykisk hälsa har uppmärksammats i många studier på senare tid. Att regelbundet äta vanliga svenska bär som jordgubbar, hallon och blåbär har visat sig gynna tarmhälsan.

Att bär är fulla av vitaminer, mineraler och bioaktiva ämnen känner många till. Galia Zamaratskaia, forskare och samverkanslektor i matens kvalitet vid Sveriges Lantbruksuniversitet, lyfter fram bärens innehåll av kostfibrer som ytterligare ett område där bären har betydelse för vår hälsa.
– Bärens innehåll av kostfibrer är en väldigt viktig del av deras värde som livsmedel. Kostfibrer gynnar tarmfloran och tarmhälsan, och de ger också en mättnadseffekt.

Skyddar mot flera kroniska sjukdomar
I sin egen forskning har Galia Zamaratskaia främst intresserat sig för bärens bioaktiva ämnen.
– De är intressanta eftersom bären här spelar en särskild roll. De vitaminer och mineraler som bären innehåller finns däremot även i andra typer av mat. Mycket forskning pågår om bioaktiva ämnen, en hel del är fortfarande oklart. De här ämnena anses till exempel inte vara essentiella eftersom vi inte vet hur mycket vi behöver av dem eller vad som händer när vi får för mycket. Överdosering är dock inget vi riskerar genom att äta bär eller annan mat, det kan bara bli aktuellt om vi tar ämnena som kosttillskott.

Bär innehåller många olika bioaktiva ämnen, bland annat polyfenoler av vilka de mest kända är icke-flavonoider som ellaginsyra, och flavonoider som quercetin och en rad antocyaniner. Studier visar att det här är ämnen som skyddar mot bland annat vissa former av cancer, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. De stärker immunförsvaret och har även antiinflammatoriska effekter. Historiskt har bär använts i folkmedicinen som medel mot infektioner.
– Bär är en naturlig del av nordisk kost och det är ingen tvekan om att de är oerhört nyttiga och bra för hälsan, säger Galia Zamaratskaia.

Galia Zamaratskaia understryker vikten av att äta varierat med mycket bär, frukt och grönsaker. Då får man i sig alla näringsämnen, kostfibrer och en balans av bioaktiva ämnen.
Jordgubbar till sött och salt

Jordgubbar till sött och salt

26 juni 2018

Jordgubbar är självklara i sommarens desserter men platsar även för andra smakriktningar än den söta. Matkreatör Malin Broman tipsar om jordgubbar i sallader och att vi ska våga salta och peppra bären i matigare sammanhang.
– Börja med att smaka på bären och välj gärna sort efter hur du ska använda dem.

Malin Broman gillar att det finns många jordgubbssorter med delvis olika egenskaper. Både utseende, konsistens och smak spelar in när hon väljer vilken sort hon helst använder till vad.

– Till sylt eller marmelad passar lite mjukare bär. I en sallad vill jag däremot ha jordgubbar som klarar att jag blandar runt utan att bären blir mosiga. Då är det bäst med en jordgubbe som är ganska fast i köttet, till exempel Malwina, säger Malin Broman.

Syrlig smak matchar fett
Syrliga bär är särskilt bra på att möta upp det feta i exempelvis fetaost, en bit lax eller fläskkarré. Medan söta bär är perfekta till dessert. Jordgubbar med glass, grädde eller mjölk är klassiker som står sig väl, tycker Malin som själv gärna äter sina jordgubbar naturella med vispad grädde. Hon slår också ett slag för gräddfil sötad med florsocker som tillbehör till bären.

– När det gäller jordgubbar söker de flesta efter smaker de minns från barndomen. Förutom att bären ska ha rätt smak uppfattar många kombinationen jordgubbar och sötad gräddfil som tydliga barndomssmaker. Och så ska bären förstås helst vara solvarma. För bästa smak behöver de komma fram ur kylen några timmar innan de ska serveras.

Tips på smakvariationer
Malin tipsar om tre enkla vägar till nya smakupplevelser med jordgubbar:
• Riv ner lite limeskal i sockret till bären och du får en helt annan smakbild.
• Basilika gifter sig fint med jordgubbar. Variera gärna den klassiska tomatsalladen med mozzarella och basilika genom att byta ut tomaterna mot jordgubbar.
• Var inte rädd för att salta och peppra på dina jordgubbar – såvida det inte handlar om en dessert. I mat lyfter du jordgubbssmaken med lite salt.

Malin Broman om fyra aktuella jordgubbssorter:
Florence
– En sort med klassisk jordgubbsform, härlig röd färg och klassisk jordgubbssmak. Florence har hög smakintensitet och ganska djupa smaker med välbalanserad sötma och syra. Sötman går åt honung och honungsmelon. Konsistensen är relativt mjuk.

– Florence passar väldigt bra till jordgubbssylt eller marmelad. Det är även en utmärkt sort att skiva ner eller mosa och servera som fyllning i en jordgubbstårta. I matlagningen passar Florence i en blandad sallad, gärna med smak av gräslök och dill, till en bit grillad lax.

Malwina
– Ett knubbigt, mörkrött bär. De gula fröna lyser klart på ytan. Malwina har mycket fyllig smak med hög syra och en balanserad sötma som möter upp. En kraftfull jordgubbe med citrustoner.

– Sorten är fast i köttet, den klarar fint att blandas i en sallad utan att bli söndermosad. Gärna en sallad att servera till fisk- eller kötträtter.

Rumba
– Ett bär med klar röd färg och glänsande yta. Sorten har en härlig friskhet i smaken som går mot citron, lime och lite mer flyktiga syrliga toner. En välbalanserad sötma finns också där.

– Rumba är en mycket god jordgubbe som passar utmärkt att äta precis som den är eller med vaniljglass och vispad grädde. I sallader är den god att kombinera med till exempel kyckling eller fläskkött, förutom grönsaker förstås.

Sonata
– En riktigt bullig jordgubbe som man känner igen på den ofta breda formen och klarröda färgen. Sorten har fin balans mellan sötma och syrlighet. Smaken går mot honungsmelon, honung och gula äpplen.

– Jag använder gärna Sonata till en jordgubbsdessert med maränger och vispad grädde.

Om Malin Broman
Malin är kock och matskribent, utbildad vid Restauranghögskolan i Grythyttan. Förutom arbete på olika restauranger har hon bland annat varit chefredaktör för Mat & Vänner. Sedan 2015 driver hon eget företag som matkreatör och –inspiratör.


Starkt begränsad mängd svenska jordgubbar till midsommar

Starkt begränsad mängd svenska jordgubbar till midsommar

20 juni 2018

Efter att vi har blivit bortskämda med massor av jordgubbar långt före midsommar är produktionen nu i midsommarveckan starkt begränsad för landet i stort samtidigt som behovet ökar enormt. Cirka 15 procent av säsongens försäljning sker just denna vecka.

De större odlarna i södra Sverige har en dramatiskt minskande tillgång i midsommarveckan. Det är dessa odlare som brukar förse butiker och återförsäljare runt om i landet med huvudparten av de svenska jordgubbarna till midsommar. Däremot finns det många lokala odlare i Mellansverige som plockar som mest bär just nu. De kan i många fall leverera vad konsumenter och butiker vill ha i deras respektive regioner. Men det räcker inte alls till för behovet i stort.

Tidigaste säsongen någonsin
Orsakerna till den så begränsade tillgången till jordgubbar är flera. Den rekordlånga värmeböljan i en månads tid gjorde att blomningen gick snabbt över för de olika sorterna. Det gjorde att även frammognaden kom väldigt snabbt med enormt mycket bär tidigt. Bär som planerats för midsommar kom 14 dagar för tidigt. Den tidiga och stora skörden medförde att det blev stor brist på plockare. Därför fick många fält lämnas som annars skulle plockats nu.

Efter väderomslaget med betydligt lägre temperaturer mognar bären nu betydligt långsammare samtidigt som behovet av jordgubbar ökar dramatiskt.

Det kommer att finnas svenska bär till midsommar men totalt sett är tillgången starkt begränsad.

Jordgubbar även efter midsommar
Det kommer att finnas svenska jordgubbar under hela sommaren. Behovet efter midsommar är på en betydligt lägre nivå än just nu, så produktionen kommer att vara mera i balans under hela juli månad. Många odlare försöker att med hjälp av olika sorter och odlingssystem få en spridning av skörden från maj till september. Däremot kommer säsongen inte bli lika lång som vanligt.

Glädjande är att svensk hallonodling kan leverera fantastiska hallon rekordtidigt. Vi har aldrig haft så här mycket hallon så tidigt som vi kan njuta av.

Bärfrämjandet önskar alla en Glad Midsommar med jordgubbar och att vi kan frossa i de svenska bären under sommaren.
Svenska jordgubbar redan till nationaldagen

Svenska jordgubbar redan till nationaldagen

29 maj 2018

Högsommarvärmen har satt fart på utvecklingen i de svenska jordgubbsodlingarna. Redan till nationaldagen den 6 juni kommer det att finnas gott om svenska bär.

Med den kalla våren såg det länge ut att bli en sen jordgubbssäsong. Men de senaste veckornas sommarväder har helt ändrat på förutsättningarna.

Skörden av jordgubbar i odlingstunnlar och växthus har pågått i några veckor, och nu mognar bären också i snabb takt på friland.

– Ja, nu går det fort. Väldigt snart kommer vi att ha gott om svenska jordgubbar från landets frilandsodlingar. Med det torra och soliga vädret är dessutom bärens kvalitet på topp, både smak- och utseendemässigt, säger Eva Axelsson, ordförande i LRF Trädgård/Bär.

Värmen driver på även de medeltidiga och sena sorterna som nu har börjat blomma i södra Sverige.

– Det ser ut att bli en intensiv jordgubbssäsong med mycket bär av många olika sorter parallellt. Så det gäller att passa på att njuta medan det verkligen finns gott om bär.

Hur blir det då med svenska jordgubbar till midsommar?
– Då kommer det att vara högsäsong. Vi kommer att kunna erbjuda alla glada midsommarfirare massor av svenska jordgubbar av olika sorter i hela landet, säger Eva Axelsson.