Årets jordgubbsdessert 2015

Citroncréme och jordgubbsmousse, toppad med färska jordgubbar och garnerad med vit choklad skapad av konditormästaren Jan Hedh och chokladspecialist Maria Escalante



Årets jordgubbsrecept 2015

Årets jordgubbsrecept 2015 10 portioner

Börja med att sätta ugnen på 230 grader

Citroncurd
2 msk citronjuice, färskpressad
Rasp av 2 citroner
80 gram osaltat smör
2 ägg
120 gram socker

Gör så här:
• Vispa ägg och socker lätt och luftigt
• Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp krämen under ständig omrörning
• Passera krämen genom en sil och kyl ner den i vattenbad så fort som möjligt

Jordgubbsmousse
200 gram jordgubbspuré
120 gram maräng (helst italiensk)
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
• Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter
• Vispa jordgubbspurén med den italienska marängen till en slät kräm
• Vänd ner den vispade grädden med hjälp av en slickepott till en lätt och luftig mousse
• Låt vattnet rinna av gelatinbladet och smält dem i mikrovågsugn eller kastrull till en temperatur av 50 grader
• Blanda gelatinet med 25 gram av moussen och vispa den slät med en visp. Vänd ner resten av gelatinblandningen snabbt med hjälp av en visp.

Jordgubbssockerlag till dränkning av sockerkaksbotten
100 gram jordgubbspuré
1 tsk färskpressad citron
2 msk socker

Gör så här:
• Mixa med en stavmixer till en slät blandning

Rulltårtsbotten
(Sätt ugnen på 230 grader)
3 ägg
75 gram socker
3 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizenamjöl
6 tsk bakpulver

Gör så här:
• Sikta vetemjöl, maizenamjöl och bakpulver på ett bakplåtspapper
• Vispa ägg och socker lätt och luftig och vänd ner mjölblandningen
• Stryk ut massan på en plåt med bakplåtspapper och baka gyllenbrun i 6-7 minuter
• Strö socker på den och lägg på ett bakplåtspapper och vänd rulltårtan på ett kallt underlag så att den inte torkar på den varma plåten

Italiensk maräng
80 gram socker
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk socker

Gör så här:
• Koka socker och vatten till 122 grader och under tiden vispa äggvita, citron och socker till maräng och tillsätt den kockande sockerlagen och vispa marängen kall på låg hastighet

Jordgubbsgelé
500 gram svenska jordgubbar
75 gram socker

Gör så här:
• Blanda alltsammans i en bunke och sätt lock på och ställ den i en 125-gradig ugn och låt den stå i ugnen i en timme
• Sila upp juicen genom en finmaskig sil, pressa inte på jordgubbarna utan låt saften rinna av själv
• Mät upp hur många dl saft det finns och blötlägg 2 blad gelatin per dl avrunnen saft i kallt vatten i minst 10 minuter
• Värm upp saften och tillsätt de avrunna gelatinbladen och rör om tills de smält
• Kyl gelen till den börjar bli tjockflytande och pensla över jordgubbarna

Servering
Spritsa först lemoncurd i botten av glasen. Skär ut en botten av rulltårtan som passar i serveringsglaset. Doppa botten i jordgubbssockerlagen så att den är dränkt och lägga den ovanpå curden. Lägg på en eller två jordgubbar ovanpå och fyll glaset till ¾ med jordgubbsmousse och ställ dem i kyl att stelna till i en timme. Garnera ovanpå med jordgubbar och pensla med jordgubbsgelé. Dekorera med en rulle av vit choklad.