Carina Brydlings recept

Här har vi samlat härliga jordgubb- och hallonrecept skapade av Carina Brydling.



 Cruditéer med hallon och kålrotsdipp

Cruditéer med hallon och kålrotsdipp ca 10 st

Ingredienser

1 st liten kålrot
2 st skalade vitlöksklyftor
2 msk ekologisk grönsaksbuljong
50 g smör
1 dl creme fraiche
1 dl färska hallon
salt och nymald svartpeppar

 

Tillagning

Skala och skär kålroten i grova bitar. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt grönsaksbuljong och vitlöksklyftor. Koka allt riktigt mjukt.
Sila ner buljongen i en annan kastrull eller bunke. Lägg kålroten tillsammans med smör, creme fraiche och hallon i en kannmixer.

Mixa till slät kräm. Spä eventuellt med lite av buljongen för att få en mjuk och fin konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Tryck igenom krämen genom en finmaskig sil för att få krämen riktigt slät. Lägg i spritspåse och spritsa ner krämen i små glas. Skölj, skala och skär diverse råa grönsaker i lagom stora bitar och tryck ner dem i dippen. Se bild!

Ex på cruditéer är: morot, gurka, rädisor, blomkål, blekselleri, kålrot, broccoli mm

Het potatis- och jordgubbssallad

Het potatis- och jordgubbssallad 4 portioner

Ingredienser

Sallad
24 st små färskpotatisar
24 st jordgubbar
1 st kruka gräslök
1 st kruka kruspersilja
½ st skalad gurka
1 st finrivet skal och saft av lime
1 st röd chili (Spansk peppar)
1 msk flytande honung
1 dl naturell rapsolja
½ dl kallpressad rapsolja
1 dl hyvlad lagrad ost
örter och skott till garnering
salt
nymald svartpeppar

 

Tillagning

Skrubba, tvätta och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Skölj, snoppa och dela jordgubbarna. Tärna gurkan och finhacka gräslök och persilja.

Gör en dressing av mycket fint hackad chili (endast det röda), limeskal, limesaft, honung, naturell rapsolja och kallpressad rapsolja. Vänd nu försiktigt ihop alla ingredienser utom osten i en stor bunke.

Lägg upp i skål eller på fat och toppa med lagrad ost och ev mer olika örter och skott.

Hallonkompott, vanilj och smulor

Hallonkompott, vanilj och smulor ca 10 små portioner eller 4 stora

Ingredienser

400 g hallon
100 g socker
1 st finrivet skal och saft av lime

Blanda försiktigt ihop hallonen med socker och lime. Fördela blandningen i 10 st små glas

Vaniljsås
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 st vaniljstång
125 g strösocker
4 st äggulor

Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och vaniljstång. Vispa under tiden äggula och socker pösigt. Vispa i ägg blandningen i vaniljmjölken och värm under ständig vispning massan till 85 grader. Sila ner den varma smeten omedelbart i en bunke och kyl direkt.

 

Smulor
50 g rumsvarmt smör
50 g socker
50 g dinkelmjöl fullkorn
1 tsk mald kardemumma
60 g vetemjöl

Blanda ihop smör, socker, mandel, kardemumma och en nypa salt till en jämn smet. Tillsätt mjölet och blanda minimalt. Fördela på bakplåt i “smulor” och baka av dessa i ca 10 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Hallondessert
½ dl kallpressad rapsolja

Toppa hallonen med några droppar kallpressad rapsolja. Häll på den kalla vaniljsåsen och avsluta med att toppa med smulor. Servera direkt.

Lufttorkad skinka med jordgubbar och vit caprin

Lufttorkad skinka med jordgubbar och vit caprin ca 24 st

Drinktilltugg

24 st skivor lufttorkad skinka
480 g vit caprin (mild getost)
12 st färska jordgubbar
1 st citron
1 msk flytande honung
fräscha ruccolablad
diverse örter och blad
nymalen svartpeppar

 

Tillagning

Dela osten (vit caprin) i tärningar. Snoppa och dela jordgubbarna. Skär eller skala av det yttersta gula på citronen och strimla det i tunna strimlor. Lägg ut en skiva lufttorkad skinka och fyll den med ost och delad jordgubbe. Rulla allt till en ros/strut (se bild). Ställ ut på fat och droppa på lite honung, krydda med svartpeppar och toppa med citronskal, ruccola och örter.

Halloncoulis och hallonvinäger

Halloncoulis och hallonvinäger

Halloncoulis

250 g socker
2 dl vatten
800 g färska hallon

Koka en sockerlag genom att sjuda upp socker och vatten tills sockret löst sig. Låt lagen kallna. Lägg hallon och sockerlag i en kannmixer och mixa till en slät massa. Sila genom finmaskig sil och spara hallonkärnorna till vinägern.

Coulis används till exempelvis bärsås till glass, till sorbet, cocktails och mousser mm. Går utmärkt att frysa för att sen tinas upp då tillfälle ges. Går naturligtvis också att använda andra liknande bär.

 

Hallonvinäger

Kärnor av 800 g hallon
5 dl vit balsamvinäger

Blanda ihop kärnor och vinäger i en hög burk med lock. Gärna så att det blir så lite luft som möjligt. Låt stå och dra mörkt och svalt i ca 1 månad. Sila och använd som ingrediens i en fräsch dressing.

Lyxig jordgubbssorbet smaksatt med citronverbena

Lyxig jordgubbssorbet smaksatt med citronverbena

Ingredienser

350 g socker
3 dl vatten
30 g glukos
4 st hela lätt stötta/krossade kardemumma frön
6 st små citronverbena kvistar (går att byta ut till citronmeliss)
24 st färska jordgubbar

 

Tillagning

Blanda ihop socker, vatten, glukos och kardemumma frön i en kastrull. Koka upp och sjud i ca 3 minuter. Skumma ytan om så behövs. Lägg i cirtonverbena kvistarna och låt lagen dra kallt i ca 3 timmar. Skölj, snoppa och dela under tiden jordgubbarna. Sila ner lagen i en kannmixer och tillsätt jordgubbarna. Mixa till en jämn smet.

Frys i glassmaskin eller om sådan inte finns, i skål i frysen. Rör då med jämna mellanrum tills sorben fryst till en smidig konsistens. Serveras gärna med mer färska jordgubbar och lite lättvispad grädde.

Pizza med hallon, citrontimjan och mozzarella

Pizza med hallon, citrontimjan och mozzarella 4 små pizzor eller 12 minipizzor som drinktilltugg

Pizzadeg

25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt
500 g vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Häll på ljumment vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Forma degen till 12 st släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och täck med en fuktig bakduk. Låt jäsa i ca 20 minuter

Hallonsås

2 st skalade normalstora lökar
1 st skalad vitlöksklyfta
2 msk hallonvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk honung
2 msk repad backtimjan
2 dl färska hallon
kallpressad rapsolja
salt och nymald svartpeppar

Finhacka lök och vitlök. Häll rikligt med rapsolja i en panna (ca 3 msk) och tillsätt lök och vitlök. Låt detta “svettas” på medeltemperatur i någon minut. Tillsätt vinäger, honung och timjan samt fräs ytterligare någon minut. Häll i hallonen och gör ett hastigt uppkok. Smaka av med salt och peppar.

Pizzabaket

Pizza deg
Hallonsås
600 g mini mozzarella
backtimjan
mjöl till utbakning
flingsalt och nymald svartpeppar

Kavla eller snurra ut degbullarna med händerna i rikligt med mjöl. Lägg över på plåtar med bakplåtspapper och forma tryck eller kavla ut dem ytterligare. Stryk på hallonsåsen och fördela mozzarella jämt över pizzorna. Grädda i ca 250 grader i ca 10 minuter. Garnera med mer timjan samt strö på lite flingsalt och nymald svartpeppar.

Vaniljkakor, punschkräm och jordgubbar

Vaniljkakor, punschkräm och jordgubbar ca 60 st

Ingredienser & tillagning

Kakor
150 g smör (kylskåpskallt)
½ dl strösocker
½ st vaniljstång (urskrapade frön)
½ dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 dl pärlsocker

Lägg socker, vanilj, potatismjöl och vetemjöl i en matberedare. Lägg i smöret skuret i små tärningar. Mixa allt hastigt. Tillsätt vattnet och mixa ytterligare till smeten “gått ihop”. Rulla ut degen i fingertjocka längder. Rulla i pärlsocker och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Grädda i 200 grader på plåtar med bakplåtspapper i ca 10-12 min.

Tips! Vill man ha ännu godare kakor, gör en fördjupning i varje kaka och fyll med lite jordgubbssylt och grädda som ovan.

Punschkräm och jordgubbar
175 g naturell färskost
2 msk flytande honung
4 cl punsch
ca 18 st färska jordgubbar
florsocker

Blanda ihop ingredienserna och vispa till en slät kräm. Lägg krämen i spritspåse och spritsa en dutt på varje dröm. Dela jordgubbarna och lägg en halva på krämen. Avsluta med att pudra med lite florsocker.

Frusen hallonkopp med mandel och kola

Frusen hallonkopp med mandel och kola 4 portioner

Ingredienser

2 st ägg
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
½ dl flagad mandel
1 dl hallon
½ dl krossad dajm

Tillagning

Separera äggula och vita. Vispa gulorna med hälften av sockret till dubbel volym (ca 5 min). Ställ smeten kallt i kyl medan du vispar grädden till den tjocknar något. Vänd ner i gulorna och ställ tillbaka i kylen. Vispa till slut vitorna med resterande socker till ett tjockt blankt skum och vänd försiktigt i vitorna i gräddsmeten tillsammans med mandel, krossad dajm och hallon. Du behöver inte blanda så väl. Det är kul om smeten är lite randig. Fördela i koppar och frys i ca 2 timmar. Garnera gärna med mer hallon, mandelflagor och krossad dajm.

Tips! Vill man sockra kanten på kopparna, ta då och blanda socker med lite saft från hallonen. Doppa koppkanten först i äggvita och sen i det färgade sockret. Låt torka!

Sallad med getost och jordgubbar

Sallad med getost och jordgubbar 4 portioner

Ingredienser

200 g getost
4 st skivor grovt rågbröd
1 ask sköljda snoppade jordgubbar
1 st skalad gurka
1 bunt salladslök
1 kruka mynta
1 kruka gräslök
1 kruka körvel
1 kruka krispsallat
1 huvud bladsallat
½ dl kallpressad rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
flingsalt och nymald svartpeppar
naturell rapsolja till stekning av krutonger

Tillagning

Skär bort eventuella kanter på rågbrödet och tärna till ca 1×1 cm kuber (krutonger). Stek gyllene i panna i lite naturell rapsolja. Låt svalna på hushållspapper.
Gör en dressing genom att blanda honung, äppelcidervinäger och kallpressad rapsolja. Dela jordgubbarna, skär bort kärnhuset på gurkan och skär i grova asymmetriska bitar. Strimla salladslöken, plocka bladen på myntan och skär gräslöken i stavar. Bryt sallaten i grova bitar och smula getosten grovt.
Blanda nu försiktigt alla grönsaker, örter och jordgubbar i en stor skål, droppa på olja och strö på krutonger och getost. Salta, peppra och servera på en gång.

Denna sallad är jättegod till mycket grillat.

Iste på hallon och citron

Iste på hallon och citron 12 dl

Ingredienser

2 msk gröna teblad
1 st kanelstång
1 l kokande vatten
1 dl honung
1 dl saft av citron
1 st fint strimlat skal av citron (endast det gula på citronen)
1 ½ dl hallon
1 kruka citronmeliss
krossad is

Tillagning

Blanda teblad, kanelstång, honung och varmt vatten i en kanna. Låt stå och dra i ca 10 min. Sila och blanda med citronsaft och fint strimlat skal. Fyll glas med hallon varvat med krossad is. Häll på teet och garnera med citronmeliss.

Kokoskaka med hallon och blåbär

Kokoskaka med hallon och blåbär ca 10 kakor

Ingredienser

125 g smör
½ dl mald mandel
2 dl kokosflingor
4 dl florsocker
1 ½ dl siktat vetemjöl
½ tsk bakpulver
5 st äggvitor
1 ½ dl hallon
½ dl blåbär

Tillagning

Smält smöret i en kastrull och låt det bli lite gyllene (lite brynt). Blanda ihop mald mandel, kokos,3 dl florsocker, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa äggvitor och 1 dl florsocker till skum. Vänd ner äggviteskummet och smör i den torra blandningen. Blanda väl! Lägg smeten i ex muffinsformar eller bästa alternativet – smorda små pastejformar. Fördela hallon och blåbär på smeten och grädda i 180 gradig värme i ca 12-15 min eller tills kakorna är gyllene. Låt svalna.

Strutar fyllda med jordgubbar, krokant och kardemummagrädde

Strutar fyllda med jordgubbar, krokant och kardemummagrädde ca 8 st

Ingredienser

Krokant
2 dl strösocker
½ dl honung
1 krm salt
50 g rumsvarmt smör
100 g hackad mandel

Grädde
2 dl vispgrädde
1 tsk mald kardemumma
1 msk socker

Strutar
2 dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
3 st äggvitor
90 g smör
1 l sköljda och skurna jordgubbar

Tillagning

Krokant
Blanda socker, salt och honung i en kastrull. Värm och låt det smälta ihop. Tillsätt smör och hackad mandel och låt massan koka till den blir till ljus karamell. Bre ut på bakplåtspapper och låt kallna ordentligt. Krossa i matberedare eller mortel.

Grädde
Lättvispa grädden tillsammans med kardemumma och socker.

Strutar
Blanda florsocker, mjöl, äggvitor och smör till en jämn smet och låt stå i 15 min. Ta ca 2 msk av smeten och bred ut till en rund cirkel på bakplåtspapper. Grädda i 180 grader i ca 5 – 8 min eller tills de blivit lite bruna i kanterna. Lossa och forma till en strut runt ex en pinne. Låt svalna på pinnen någon min innan den tas bort. Fyll med skurna jordgubbar, krossad krokant och kardemummagrädde.

Kycklingsandwich med hallon och krusbärsketchup

Kycklingsandwich med hallon och krusbärsketchup 4 stycken

Ingredienser

Hallon och krusbärsketchup
1 st skalad och hackad gul lök
2 st skalade och strimlade vitlöksklyftor
1 dl äppelcidervinäger
1 dl muscvadosocker
1 dl krusbär
2 dl hallon
50g rumsvarmt smör
salt

Örtolja
1 dl kallpressad rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 st pressad vitlök
1 msk torkad dragon
1 msk krossad rosépeppar
salt

Sandwich
4 st grova kuvertbröd (gärna surdeg)
2 st grillade kycklingbröst
½ st skalad gurka
½ dl hyvlad väl lagrad ost
hallon till garnering
olika örter
olika skott och groddar

Tillagning

Hallon och krusbärsketchup
Skölj, rensa och dela krusbären något. Lägg alla ingredienser förutom hallonen i en kastrull. Sjud på svag värme i ca 15 min. Lägg krusbärsblandning, hallon och smör i en kannmixer och mixa till en slät ketchup. Sila av och kyl ner blandningen. Denna ketchup passar till mycket ex grillade kryddiga korvar, ljust kött och fisk.

Tips! Häll i glasflaska och förvara kallt så håller den sig 2 – 3 veckor.

Örtolja
Vispa ihop alla ingredienser.

Sandwich
Dela kuvertbröden i hälften och pensla insidan med örtolja. Skiva gurkan i långa skivor med hjälp av mandolin eller potatisskalare. Skär sedan den grillade kycklingen i önskad storlek och pensla även den med örtolja. Fördela örter, skott, groddar och gurka i brödet. Lägg på kyckling, ketchup och lagrad ost. Salta och peppra! Servera direkt!

Jordgubbssalsa

Jordgubbssalsa 4 portioner

Ingredienser

1 ask sköljda snoppade jordgubbar
½ st röd chili
1 dl ljust muscvadosocker
1 st finrivet skal och saft av citron
1 st malt limeblad (finns torkade i välsorterade butiker)
1 tsk krossat korianderfrö
1 kruka citronmeliss
1 pkt vaniljglass
4 st mandelskorpor

Tillagning

Börja med att ta bort kärnor och det vita på chilin. Finhacka den sedan. Blanda, muscvadosocker, finrivet skal och saft av citron, chili, limeblad och krossat korianderfrö i en skål och låt sockret smälta något. Dela jordgubbarna, blanda dem med socker och kryddblandning. Låt stå och marinera ca 10 min. Tillsätt grovt skuren citronmeliss precis innan servering. Lägg vaniljglass i skålar och toppa med jordgubbssalsa och smulade mandelskorpor.

Gravad lax toppad med jordgubbar, limekräm och primörer

Gravad lax toppad med jordgubbar, limekräm och primörer 4 portioner

Ingredienser

300 g gravad lax
1 dl jordgubbar
2 st små skalade primörmorötter
4 st gröna sparris
1 st skalad och finhackad schalottenlök
1 st lime finrivet skal och saft
1 dl crème fraîche
½ msk rapsolja
1 msk honung
1 dl brödkrutonger
olika sallater och örter – dill, citrontimjan, citronmeliss, limebasilika, gräslök, körvel mm flingsalt och grovmald svartpeppar

Tillagning

Börja med att skära morötter och sparris i önskade bitar och lättkoka dessa i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna. Skär jordgubbarna i bitar. Blanda en dressing av limesaft, honung, lök och olja. Vispa crème fraîchen tillsammans med limeskal till en hård kräm. Skär upp laxen i tunna bitar och lägg ut på fyra tallrikar. Toppa laxen med morötter, sparris, jordgubbar, kräm, massor av örter och blad, krutonger och avsluta med dressing, salt och peppar.

Denna rätt rekommenderas som en god förrätt eller varför inte som en lättare lunch. Öka då på ingredienserna något.