SÅ LYCKAS DU MED SYLT OCH SAFT

Bär som jordgubbar, hallon, krusbär, blåbär och björnbär är fantastiska i desserter, bakverk och till sylt, saft och kompott. Vill du göra din egen sylt och saft får du här lite tips och råd för ett lyckat resultat.



»Till saft är det bäst med fullmogna eller övermogna bär, medan till gelé är bäst med knappt mogna bär.

» Hallon ska du inte skölja. Jordgubbar kan du skölja om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar medan du sköljer dem.

» Dubbla aldrig ett recept, gör flera omgångar istället. Gör dem efter
varandra eller i två grytor samtidigt.

» Välj bär av högsta kvalitet. Rensa bort allt som är skadat.

» Skumma den färdiga sylten/marmeladen/saften väl innan de hälls
upp på burkar/flaskor. Skummet är orent och ger lätt upphov till mögel och jästsvampar.

» Återanvänd gamla syltburkar som du köpt i affären, de har väl förslutande
lock. Använd enbart burkar och flaskor av glas. Plastkärl går bra i frysen, men läm­par sig inte för konserver.

 

» Fyll burkarna ända upp till kanten. Om man ska använda Pingvin
Syltparaffin får man spara ca 1cm.

» Förslut burkarna väl. För att förhindra uppkomst av mögel, jästsvampar och för längsta hållbarhet tillsätter man ATAMON och häller smält Pingvin Syltparaffin i burkarna över sylten/marmeladen etc. (inte saft). Torka sedan av kanten med bomull doppad i ATAMON-lösning. Sätt på locket omedelbart. När konserven kallnar drar den ihop sig och det bildas ett vakuum som gör att locket sugs fast.

» Förvara konserverna svalt eller i kylskåp.

» Använd rena redskap när du exempelvis tar sylt ur en burk. Använd aldrig fingrarna. Lägg aldrig tillbaka något i burken igen.

» Bär och frukt utan socker kokas med lock.

» Bär och frukt med socker kokas utan lock.

Facebook