Blåbär

Tack vare ljusa sommarnätter och vårt klimat, med ett långsammare mognadsförlopp än på kontinenten, blir de svenskodlade blåbären särskilt goda och smakrika.PLOCKA BLÅBÄR PÅ LÄTTSAMT SÄTT! Svenska skogar är fulla av fantastiska blåbär men för den som vill göra det enkelt för sig, eller inte kan ta sig fram i skogen, är det en god idé att plocka blåbär i en odling istället. Odlade blåbär, de kallas också trädgårdsblåbär, är större än de vilda och växer på högre och betydligt mer lättplockade buskar. Allt du vill och kan göra med vilda blåbär – sylt, saft, glass, paj… – går lika bra att göra på odlade bär.

TIPS OCH TRIX Hantering: Svenskodlade blåbär ska inte sköljas! De är inte behandlade på något vis, och vid sköljning förstör du det skyddande blådaggiga vaxlagret. Därmed försämras både hållbarhet och utseende. Förvaring: Trädgårdsblåbär har fantastiskt god hållbarhet vid kylförvaring. Du kan ha dem i närmare en månad i kylskåpet utan att de tappar märkbart i kvalitet. Infrysning: Odlade blåbär är utmärkta och väldigt smidiga att frysa. Lägg dem bara i en låda med lock (utan att tillsätta socker) och stoppa i frysen. Trädgårdsblåbär uppför sig inte som skogsblåbär vid frysning – de klumpar inte ihop sig utan blir per automatik styckfrysta. Det är sedan bara att plocka fina bär ur lådan i den mängd du önskar. Bären håller också formen efter tining och är till och med toppen för garnering av tårtor.

SVENSKODLADE SUPERBÄR I Sverige odlar vi än så länge blåbär i ganska blygsam omfattning. Odlingarna är till största delen inriktade på självplock, något som är uppskattat både för bärens och utflyktens skull. Buskarna står som regel i rader med gångar av klippt gräs emellan. Där går det fint att ta sig fram med såväl barnvagn som rullator. Precis som vilda blåbär är de odlade proppfulla med nyttigheter. Särskilt deras rika innehåll av antocyaniner, de blå eller blåvioletta färgämnen som finns bland annat i bär, har uppmärksammats. Antocyaniner är naturliga antioxidanter som hör till de upptagbara polyfenolerna. I studier har forskare bland mycket annat sett effekter av antocyaniner på blodkärl och på hjärnans kognitiva förmåga.

BLÅBÄRSODLING

BLÅBÄRSODLING

De blåbärssorter vi odlar professionellt är i de flesta fall högväxande typer av arten Vaccinium corymbosum, amerikanskt blåbär. Bland trädgårdsblåbären finns också mer lågväxande sorter av hybridblåbär, Vaccinium Angustifolium-Gruppen. Våra vilda skogsblåbär hör till arten Vaccinium myrtillus.

Den i Sverige mest populära och mest odlade sorten av blåbär heter Reka. Den ger god skörd men har framför allt en mycket fin smak. ”80 procent av mina kunder tycker att Reka smakar som skogens blåa guld, och det är det bästa betyg mina blåbär kan få” berättar en odlare. Den mest odlade sorten globalt heter Bluecrop. Den odlas även i Sverige och mognar lite senare än Reka. I Skåne brukar Reka börja mogna i mitten av juli medan Bluecrop kommer igång någon vecka in i augusti. Lite längre upp i landet ligger mognadstiden för sorterna cirka en vecka senare än i Skåne.