HALLON

Smaken är förstås hallonens allra största tillgång. Harry Martinsson beskrev den målande som ”ett solmättat ögonblick”. Lyckosamt nog är hallon är också supernyttiga. Så det är bara att njuta!



HÄRLIGT LÅNG SÄSONG

Tack vare nya sorter och utvecklad odlingsteknik har vi numera svenskodlade hallon från juni till oktober. Sorterna skiljer sig åt en del när det gäller färg, form, storlek, mognadstid och smak. Generellt kan man säga att sorter av sommarhallon har lite sötare och friskare smak med högre syrahalt än sorter av hösthallon. De senare kännetecknas av fyllig arom och god fruktighet. Prova dig gärna fram till vilka du uppskattar mest i olika sammanhang!

TIPS OCH TRIX
Hantering:
Tänk på att hallon inte ska sköljas! De blir mosiga av vattnet, och det finns heller ingen anledning att skölja svenskodlade hallon. Odlingsföretagen och deras plockare följer strikta hygieniska regler för livsmedelshantering.

Förvaring: Färska hallon mår bäst i kyl, 6-8 grader är perfekt. Vid obruten kylförvaring håller bären sig fina i upp till en vecka.

Infrysning: Hallon är lätta att frysa. Lägg bären ett och ett på fat eller plåt och sätt in i frysen. När bären är styckfrysta lägger du dem i en burk eller påse och stoppar in i frysen igen. Sedan är det bara att ta upp precis så mycket som du behöver för stunden. Fryser du bären i klump får du ta upp allt på en gång och bären blir mosiga när de tinar.

SUPERNYTTIGT!
Högt innehåll av fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter gör alla våra svenskodlade bär till fantastiska livsmedel. Hur mycket av olika ämnen de innehåller varierar dock mellan bärslagen, och faktiskt även mellan sorter av samma art. Bland alla supernyttiga bär utmärker sig hallon som särskilt rika på fibrer, järn, magnesium och folat. De har också ett högt innehåll av olika fenoler, en typ av antioxidanter med positiva hälsoeffekter.

HALLONODLING

HALLONODLING

Svenska hallonodlare skördar totalt cirka 600 ton hallon per år. Först på säsongen mognar bär som är odlade i ljusa tunnlar av plast. På friland börjar hallonen mogna i mitten av juli. Under sensommar och höst skördas hösthallonen. Det är sorter som sätter bär på årsskotten, till skillnad från sommarsorter som ger bär på fjolårsskott. Även hösthallon odlas i tunnlar där de mognar lagom till när sommarhallonen tar slut.

En extra finess med tunnelodling är att den ger särskilt vackra och hållbara bär. Något som i sin tur innebär att vi kan förse hela Sverige, även mindre orter runt om i landet, med färska hallon av prima kvalitet.

Med så kallade långskottsplantor kan vi också odla hallon i hela landet. Det handlar då om ettårig odling där det tar 90 dagar från plantering till skörd. De långa sommardagarna gör systemet väl lämpat även för norra Sverige. På grund av övervintringsproblem är det svårt att odla hallon som flerårig kultur norr om Mälardalen.

OLIKA SORTERS HALLON

OLIKA SORTERS HALLON

hallonhand

Den vanligaste sorten i kommersiell odling är Glen Ample. Andra sorter är till exempel Algonquin, Tulameen och hösthallonet Polka.

Glen Ample
För drygt 10 år sedan kom det en ny hallonsort från Skottland. Sorten, som var Glen Ample, visade sig vara så bra att hallonodlingen i hela Nordeuropa tog ett rejält steg framåt. Odlingsarealen har därefter ökat successivt.

 

– Vad är det då som är så bra med Glen Ample?

Det är en sort som ger hög skörd och har mycket god smak. Bären är dessutom fasta och fina. Därför håller de kvaliteten ända fram till konsument, även när bären behöver fraktas en bit.

Odlingsmässigt är vi glada för de kraftiga, taggfria skotten som visat sig klara vårt klimat en bra bit upp i landet. De ger rikligt med sidoskott som efterhand får många, runda och vackra bär. Bären är väl exponerade och lättplockade.

Tulameen
Tulameen har fantastisk smak och stora avlånga vackra bär, men sorten trivs inte så bra i vårt klimat. Den kommer från Kanada där vinterkylan är stabil. Här börjar skotten ofta vegetera för tidigt och klarar sedan inte av våra ibland skarpa köldknäppar på vårvintern.

Algonquin
Algonquin är den sort som inleder hallonsäsongen. Den är lättodlad och kan odlas över en stor del av landet. Bären är vackert lysande och välformade. Algonquin har ett ovanligt friskt växtsätt och helt taggfria skott.

Hösthallon
Autumn Bliss heter sorten som fick hösthallon att slå igenom i Sverige. Men nu har nästa generation sorter kommit med ännu bättre egenskaper. Just nu är det hösthallonet Polka som håller på att ta över. Polka mognar tidigare än Autumn Bliss och har mycket välformade bär med en härlig arom.

Tips för dig som odlar själv!
I hemträdgårdar är nostalgisorten Mormorshallon mycket populär. Bäret klarar inte hanteringen i vårt moderna distributionssystem men sorten är fantastisk att ha i egen trädgård. Den ger runda små bär med härlig hallonarom.