Jordgubbar
Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak.
Oavsett sort så är de godast solvarma.
Jordgubbar
Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak.
Oavsett sort så är de godast solvarma.
GOTT & NYTTIGT
Jordgubbar är fiberrika, vilket gör mycket för hälsan. Fibrer hjälper magen att må bra och ger oss mättnadskänsla. De hjälper också till att hålla kolesterolet på en bra nivå och stärker immunförsvaret. Flitiga jordgubbsätare kan faktiskt få 60 procent färre förkylningar. Dags att avliva en myt om apelsiner: Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsin! De innehåller också järn och antioxidanter.
Sammanfattning: Ät mer jordgubbar!
Att jordgubbar inte bara är goda utan också nyttiga visar allt fler studier om frukter och bärs innehåll av olika hälsobefrämjande ämnen. Under senare år har kunskaperna ökat dramatiskt om bärens betydelse för hälsan. Nedan återges i korthet några intressanta fakta kring jordgubbar.
Jordgubbar har hög halt av många olika antioxidanter
Jordgubbar innehåller många olika ämnen med antioxidativ verkan särskilt olika polyfenoler (antocyaniner, ellagsyra/ellagitanniner) och vitamin C. Totala halten antioxidanter är exempelvis 5-10 gånger högre i jordgubbar än i äpple. Innehållet av anthocyaniner (det röda färgämnet) och den totala antioxidativa aktiviteten ökar med mognadsgraden. Ju rödare bär desto mer antioxidanter.
En nyligen publicerad klinisk studie som genomförts i Kanada och USA visar att ett dagligt tillskott av jordgubbar (ca 450 g) kan minska oxidativ skada på LDL-kolesterol (det “onda kolesterolet”) och därmed minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen. Effekten förmodas bero på att jordgubbarna tillför olika antioxidanter.
Jordgubbar är, liksom hallon, björnbär och hjortron, en mycket rik källa på ellagsyra som annars inte förekommer i de frukter och bär som vi vanligen konsumerar. Ellagsyra har i åtskilliga in vitro och djurförsök visat kraftfulla anticarcinogena effekter mot bland annat levercancer, lungcancer och cancer i matstrupe. Nyligen har man i djurförsök även sett att ellagsyra motverkar hudskador av UV-ljus (i form av minskade skador på kollagen och minskad inflammation) vilket i sin tur minskar bildningen av rynkor. Hos jordgubbar finns ellagsyran både i kärnorna och i fruktköttet medan den hos hallonen mest förekommer i kärnorna. Innehållet varierar beroende på sort och olika miljöfaktorer.
Jordgubbar är en mycket rik källa för vitamin C
Jordgubbar innehåller mer vitamin C än apelsin. En portion jordgubbar (125 g) kan ge mer än rekommenderat dagligt intag (=75 mg) av vitamin C. Innehållet av vitamin C ökar med mognadsgraden – ju rödare jordgubbarna blir desto högre blir också C-vitamininnehållet. Innehållet varierar hos olika sorter. Honeoye har till exempel högre halter än S. Sengana. Vid kyllagring av jordgubbar upp till 3 dygn sjunker C-vitamininnehållet endast marginellt.
Jordgubbar är rika på folat (B-vitamin)
En portion jordgubbar ger ca 25% av dagsbehovet (=200 mikrogram) av folat. Folat är ett viktigt vitamin som bland annat behövs för bildningen av röda blodkroppar och för normal fosterutveckling under graviditeten. Innehållet av folat varierar hos olika jordgubbssorter men bevaras i stor utsträckning vid kyllagring.
Sammanfattat av:
Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare, SLU Balsgård
Vid SLU Balsgård pågår studier kring innehållet av olika antioxidanter i frukter och bär. Just nu tittar vi särskilt på innehållet av ellagsyra i jordgubbar. Vi har också fältförsök med nya jordgubbssorter som särskilt valts ut på grund av utmärkta smakegenskaper.
Telefon: 044 – 26 58 33
E-post: kimmo.rumpunen@ltj.slu.se

TIPS OCH TRIX
Hantering: Färska bär bevaras bäst osnoppade och kallt. Är de snoppade bör de ätas omedelbart eller frysas in.
Sköljning: Svenska jordgubbar behöver bara sköljas om det är jord på dem. Låt flugan sitta kvar under sköljningen så behåller bären sin smak.
Infrysning: Frysta jordgubbar bör förvaras kallare än – 17 grader. Bäst resultat får du om du skivar och lättsockrar bären.
Ättemperatur: Rumstempererade jordgubbar smakar allra bäst. Först då framträder den goda smaken. Ta fram i god tid!
Jordgubbsverktyg: Det finns speciella jordgubbssnoppare. Då slipper du bli röd om fingrarna, utan att resultatet blir sämre.
SVENSKA GUBBAR ÄR SÖTARE
Resan mot att bli jordgubbe börjar redan på hösten då blomanlag bildas. De första röda jordgubbarna syns i Skåne i slutet av maj. Därefter sprider de sig norrut under sommaren och de norrländska bären mognar i början av september. Odlingarna finns även norr om polcirkeln men de största finns i Skåne, Blekinge och i Kalmarområdet.
Den svenska jordgubbssäsongen är alltid lika efterlängtad, trots att det finns importerade jordgubbar under hela våren. Under säsongen är vi helt självförsörjande i Sverige.
Importbären är vackra och hållbara men saknar sötman och aromen som de svenska har. Det beror dels på sorterna, dels på klimatet och de långa ljusa svenska sommardagarna som gör att bären utvecklar sin fina arom. Ju längre norrut desto svalare nätter. Ju svalare nätter desto mindre sockerarter förbränns i plantan.
OLIKA SORTERS JORDGUBBAR
Honeoye
“Generöst sött och friskt med mycket bärsmak”
Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd.
Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med välintegrerad friskhet.
Florence
“Ett bär som på alla vis uppfyller våra förväntningar på hur en god jordgubbe ska vara”
Stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak är stor och nyansrik med solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Friskheten är hög och ger bäret en rak och ståtlig ryggrad. Sötman är intensiv med honungstoner och söt, fet grädde. Ett nyansrikt, klassiskt gott bär där sötma, aromer och friskhet är i fin balans.
Zephyr
“Friskt och sött bär med klassiska smaker och balans”
Medelstora, knubbiga, breda och veckade bär. Färgen är ljusröd till klarröd med inslag av orange. De limegröna fröna lyser tydligt. Saftigt, sött med friskhet av nyslaget klöver, smultron, kanderat socker och grapefrukt. Smaken är lång, söt och väl sammansatt.
Polka
Mörkt röd och ganska fast. Medelstora till stora bär. Odlas för lokal försäljning och självplock.
Sonata
“Ljusrött, knubbigt, saftigt bär med mycket friskhet”
Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Fröna lyser tydligt i limegrönt. Doften är rak och ren med en hög distinkt friskhet av citrusfrukt och röda äpplen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt, saftigt bär med något torrare och fastare kött.
Pegasus
“Mjukt, saftigt och drypande sött”
Medelstora, breda, knubbiga och hjärtformade bär med klarröd till mörkröd färg. Doften är sötmogen med drag av jordgubbslikör och med en näve jord. Ett mycket intensivt sött bär med lite lägre friskhet. Smaken är lätt parfymerad med smultron, likör, mylla, te och mörk honung.
Flair
“Oerhört smakfullt med elegans och sting”
Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frö. Ett djupt mörkrött bär med stor parfymerad doft av smultron, champagne, vårgrönska och mylla. Elegans. Fruktköttet är spänstigt och smakar mycket. Återigen lyx och elegans med smultron och champagne. Ett bär med höga smaker och fin balans mellan friskhet och sötma.
Evie II
“Ett lättsamt och friskt bär med många fina smaker och aromer”
Ett litet runt och knubbigt hjärtformat bär med stor krispig bladhatt. Klarrött med medelstor komplex doft och smak av jordgubbslikör, vårgrönska, mandelbom, mandarin och blåa mogna plommon. Saftigt och mjukt bär med fast fint fruktkött.
Darselect
“Balanserat, friskt och gott”
Medelstora, hjärtformade och långsmala bär, med den gröna bladhatten högt placerad. Färgen är ljusröd till klarröd och fröna syns tydligt med sin limegröna färg. Doften är medelstor och frisk av citrus och päron. Ett saftigt sött bär med smak av nyslaget gräs, päron och fuktig mylla. Ett mjukt saftigt bär med ett något torrare och fastare kött.
Florin
“Mjukt, saftigt, friskt och sådär ofarligt småtrevligt”
Ett litet knubbigt och hjärtformat ljusrött bär med limegröna frö och stolt bladhatt. En mild fin doft av citrus, vårgrönska och smultron. Bäret lagom med snälla lätta dofter och smaker.
Rumba
“Ett bär som på ett charmigt vis är för mycket och ohämmat tar för sig både i bredd och längd”
Årets jätte med stora gigantiska bred knubbiga hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk, maffig med solvarma sötmogna smultron och honung. Ett köttigt saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Eftersmaken hänger kvar i munnen.
Korona
Koniska bär med god och mycket söt smak. Är lättplockad men kan vara lite svårsnoppad.