"Varje bär är ett signifikant tillskott"

En portion jordgubbar ger mer än det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Särskilt för barn, som har ett lägre rekommenderat intag av olika näringsämnen än vuxna, ger bären viktiga bidrag även vid konsumtion av små mängder.13 maj 2017

– Varje bär är ett signifikant tillskott, säger Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård.

Bär är rika på vitaminer, mineraler och fibrer. De innehåller dessutom många andra hälsobefrämjande ämnen, som till exempel fenoler. Fenoler är en stor grupp av ämnen som bland annat omfattar naturliga färgämnen och bitterämnen.

– Fenoler kan påverka både sockermetabolism, blodsocker, blodtryck, blodfetter, immunsystem och inflammation, vilket har betydelse för uppkomst av olika sjukdomar, inte minst hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Alla bärsorter har sina nyttiga fördelar. Jordgubbar och hallon är särskilt rika på folat. Svarta vinbär och havtorn innehåller mycket C-vitamin och fibrer. Havtornsbär har en stor andel E-vitamin i sig. Blåbär och svarta vinbär har rikligt med antocyaniner, det blå färgämnet som bland annat kopplas till positiva effekter på blodkärl.

– Att regelbundet äta bär handlar i första hand om att öka möjligheten till att förebygga sjukdom och bevara hälsan, inte om att bota sjukdomar.

Men, avslutar Kimmo Rumpunen, det är inte bara av hälsoskäl som det är en god idé att äta bär.

– Det är gott att äta bär i alla dess former! Färska, frysta, i smoothies, som juice, i sallad, till glass och mycket mer.