Välj jordgubbe efter smak – hitta din egen favorit!

En jordgubbe är inte bara en jordgubbe vilken som helst. Sorterna varierar i färg, form, smak och mognadstid. De svenska bärodlarna har ungefär 15 olika jordgubbssorter på sina fält. Prova dig fram till dina egna favoriter!Tidiga, senare och remonterande sorter

Först ut i svenska jordgubbssäsongen är ofta Honeoye, Rumba och Flair. Efter midsommar brukar de få sällskap av sorter som Sonata, Korona, Polka, Salsa och Faith. På slutet, ofta inte förrän i augusti, mognar Florence och Malwina. Dessutom finns remonterande sorter, till exempel Charlotte, Favori, Furore och Sweet Eve. De blommar hela sommaren och ger skörd från mitten på säsongen till ända in i oktober.

Sorten är den faktor som betyder mest för smaken, men precis som för vin har också jordmån, väder och vind betydelse. Sol och värme ger sötare, godare bär än regn och rusk, och ju längre norrut jordgubben vuxit desto finare arom och större sötma.

– Med längre dagar och svalare nätter mognar bären långsammare och blir godare. Det ger våra svenska jordgubbar smakmässigt försprång gentemot importbär av samma sort, och godast av alla är de som odlats långt norrut i landet, säger Eva Axelsson från LRF Trädgårds bärsektion.

Njut dem dagsfärska och tempererade
Viktigt för smaken är också att jordgubbarna är nyplockade och att de är rumstempererade. Undvik alltså att köpa bär som inte ser helt fräscha ut. Importerade jordgubbar är plockade 4-5 dagar innan de säljs i våra butiker, vilket ökar de nyplockade svenska gubbarnas överlägsenhet i smak. Tänk även på att plocka ut jordgubbarna ur kylskåpet i god tid innan du ska njuta av dem.

– Jordgubbar bör förvaras kallt men fyra timmar innan det är dags för servering ska de fram i rumsvärmen. Det är med jordgubbar som med rödvin – smakerna framträder bäst när de är lagom tempererade, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet.

Jordgubbssorter att prova

Fråga försäljaren efter sortnamn om det inte står på kartongen!

Rumba: Breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doft och smak är mörk och maffig med ton av solvarma smultron och honung.

Honeoye: Generöst söta och med mycket bärsmak. Smak av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Medelstora hjärtformade bär med djupt mörkröd färg.

Flair: Stora, hjärtformade och rundknubbiga bär med stor bladhatt och tydliga limegröna frön. Djupt mörkröda bär med mycket smak och fin balans mellan friskhet och sötma.

Korona: Koniska bär med god och mycket söt smak. Lättplockade, men känsliga för hantering och transporter. Odlas därför främst för lokal försäljning och självplock.

Polka: Mörkt röda och ganska fasta, medelstora till stora bär. Mycket fin och söt smak. Odlas för lokal försäljning och självplock.

Sonata: Ljusröda, knubbiga, saftiga och söta bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska.

Salsa: Vackra variationsrika bär med känsla av egen köksträdgård. Varmröda

med smak av aprikos, mylla och mogna körsbär.
Faith: Stora, vackra bär med fin smak.

Florence: Stora, hjärtformade bär, klarröda i färgen. Smaken är klassiskt god och nyansrik med sötma, aromer och friskhet i fin balans.

Malwina: Sen sort med mörka, knubbiga och saftiga bär. Mörkt fruktkött och intensiv smak med frisk syra och mycket sötma.

Charlotte: Mörkröda, koniska, små till medelstora bär. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt.

Favori: Koniska, ljusröda bär. Mycket söt smak och välbalanserad arom.

Furore: Koniska, klarröda och saftiga bär. De har fin, söt smak med balanserad syra.

Sweet Eve: Stora, söta, saftiga och fasta bär.